A rászoruló diákok a támogatható félévet megelőzően tájékoztatást kapnak a gimnáziumtól arról, hogy milyen feltételek alapján nyerhetik el az Alapítvány anyagi támogatását. A támogatására pályázni az erre rendszeresített űrlap kitöltésével, valamint a család anyagi helyzetére vonatkozó igazolások csatolásával lehet.

A támogatási rendszer a diák teljesítményből indul ki, és ezt a teljesítményt szeretné megerősíteni a támogatottakban. Az első félévre ezért még nem ítélünk meg támogatást, hanem az első félév eredményeitől függően nyerhető el a segély. A segély megszűnik, ha a diák teljesítménye számottevően romlana, vagy más érdemtelenségi ok lépne föl.

A segély feltétele továbbá, hogy az Alapítvány célkitűzéseinek és értékrendjének megfelelően a támogatott diák vegye ki a részét az iskola működésének előmozdításából, azaz életkorának megfelelő tevékenységekkel aktívan kapcsolódjék be az iskola működtetésébe.

Szemerédi Alapítvány

Támogatásra kizárólag nehéz anyagi körülmények között élő, magyar anyanyelvű, Kárpát medencei lakos, tehetséges, erkölcsös, jó szorgalmú tanulók pályázhatnak. Az a diák részesülhet az Alapítvány támogatásában, akinek a tanulmányi eredménye eléri a 4,3-es átlagot (a készségtárgyak – ének, zene, rajz, sport, művészet – nélkül számolva), vagy a tanulócsoportja tanulmányi sorrendje szerint a felső 20% között található. Azoknak a diákoknak, akik az Alapítvány támogatásában részesülnek, az iskola irányításával, az iskola felé közösségi munkát kell vállalniuk, amelyről a tanuló az év végén az Alapítvány Kuratóriuma felé beszámol. Az Alapítvány által támogatott diákok tanulmányi teljesítménye, valamint a vállalt közösségi szolgálat minősége kiemelt szerepet játszik a következő félévi támogatás megítélésekor.

Az Alapító okiratban nevesített esetben más iskolák diákjai (Patrona Hungariae Katolikus Iskolaközpont; Esztergomi Temesvári Pelbárt Ferences Gimnázium) ugyanilyen célra és feltételekkel, továbbá ugyanilyen eljárásrend alapján kaphatnak segélyt.

Szemerédi Alapítvány